събота, 31 август 2013 г.

Volumetry: наука за обемната коса. Или почти.



Volumetry е *сравнително* нова линия на L'Oreal Proffesionnel за обем на косата. Това май не се класифицира като наука? Е, нищо. Но пък трябва да си признаем, че наистина за обемната коса се изписва, изговоря и извършва толкова много, че спокойно може да съществува отделна наука, посветена изцяло на този така сериозен въпрос! Що се отнася до приноса на L'Oreal в борбата за плоскокосмието, най-голямата новост е въпросната баровска линия, създадена специално за тънки коси.



От L`Oreal ни обясняват, че причината тънката, слаба коса да няма обем се крие в слабия кортекс на космения фоликул. Какво, по дяволите, е кортекс на космения фоликул?

Груба структура на косъма
В сърцевината на косъма имаме медула, която се различава от косъм до косъм дори при един и същ човек. В един косъм може да я има, в друг не. Представлява отворена, неструктурирана част и е много мъничка. Не особено важна.

По съществената част е кортекса. В него се съдържа меланин, от което се определя цвета на косата. Изграден е от влакна от кератин и други. Именно от това как е изграден кортексът зависи формата на косата. Кортексът е 90% от косъма.

Кортексът пък е обвит от кутикула, която е прозрачна.

И така. От L`Oreal ни обясняват, че при тънките коси този кортекс е по-малък в диаметър, сиреч по-тънък. Ето защо целта на техните продукти е да увеличат кортекса. Този проблем решават с технологията Intra-Cylane™. Това е молекула, която се извлича при производството на стъкло, която при взаимодействие с вода увеличава размера си двойно. Всъщност от течно състояние минава в твърдо. Използва си в други линии за коса за много увредена коса.

Следващият проблем, когато става дума за обем при тънка коса, е омазняването. L`Oreal борят проблема по познатия ни начин - с нещо кисело, по-точно добре познатата ни салицилова киселина, използвана къде ли не. Така косата не се залепя за скалпа.

И на последно място - овлажняване, овлажнява, овлажнява. Hydralight е тайната съставка за качествено овлажняване без утежняване на косата.

Интересен е шампоанът (Volumetry Anti-Gravity Volumizing Shampoo), в който се използват ново поколение полимери, заредени с негативни йони, които директно се насочват към позитивните йони на повърхността на косъма. По този начин се отключва естествения обем на косата, без да бъде утежнявана (и по този начин да се смъква надолу).

Серията се състои от 6 продукта - шампоан, балсам, спрей за обем в корените, пудра за мигновен обем, серум за обем и гел-маска.



Принципно част от серията е предвидена за ползване само в салон, но ако все пак решите да използвате продуктите вкъщи. Ето стъпките:
  1. Измиване с шампоана за обем.
  2. Слага се една доза от Anti-Gravitu Serum Booster в корените. Не се отмива.
  3. Слага се гел-маската със специалната четчица отгоре на неизмития серум и се масажира. Ммм... Оставя се за три минути и после се отмива.
  4. Пръска се спрей в корените.
  5. Продължаваш със сешоара както ти харесва!
 Нарекох серията "баровска" защото продуктите не са от най-евтините. Предлага се в ZlatnaRibka, Beautiful.bg, Rea.bg. Около 16лв за шампоан 250мл, 50лв - 1500мл (спестяваш около 50лв!), 20лв за SOS спрея/сух шампоан. Специализираните неща като маската и серумът са по-скъпички, все пак са предвидени за салон. По разните сайтове за оферти има намаления за такава процедура в салон.

Източници:

Как косата да бъде обемна?

Well, не твърдя, че съм експерт, защото и аз имам проблем, но ето какво мога да препоръчам, което не струва 6лв за 15мл.
  1. Подстригване на етажи с доста къс най-горен етаж.
  2. Използване на по-малко утежняващи косата продукти (като балсам примерно). Колкото по-малко - толкова-по-добре!
  3. Механично: изсушаване с кръгла четкa + големи ролки + тупиране

Няма коментари :

Публикуване на коментар