четвъртък, 6 септември 2012 г.

“Fashion is always uncomfortable. When you get comfortable, you never get the look.”–ADR

Anna-Dello-Russo-hm

Вчера излезе рекламния клип към колекцията на Ана Дело Русо за H&M. Можете да го видите тук – в R29.

Колекцията и видеото са напълно очаквани – много кич, много нещо. Фалшиво злато и тюркоаз. Но няма да говоря за колекцията. Във видеото Ана Дело Русо за пореден път демонстрира, че не си знае възрастта. Жената е на 50 години, а носи латексова рокля с ботуши до над коляното? За мен е прекалено. Но и за това няма да говоря.

Водещият цитат във видеото (е, освен нелепото “fashion shower”), е този от заглавието – “Fashion is always uncomfortable. When you get comfortable, you never get the look.” (“Модата е винаги неудобна. Когато се чувстваш комфортно, никога не изглеждаш добре”). На всички ни е известно, че Ана хич не си пада по удобни дрехи. Не си пада по ежедневни дрехи всъщност изобщо. Носи вечерни тоалети посред бял ден и гръмки бижута.

Ана има предвид буквалното неудобно – тесни дънки, високи токчета, мини рокли, etc. Донякъде съм съгласна с нея. Аз не харесвам твърде casual стила – кецове-лодки, огромни суичъри и разтегателни дънки. Не казвам, че аз не се обличам по същия начин така примерно на почивка или в някаква ултра небрежна ситуация, но не подкрепям това за ежедневен стил за работа, за излизане и т.н. Разбира се, професии и ситуации всякакви, ако си цял ден на крак естествено, че няма да носиш токчета, но аз говоря по принцип. Всъщност думата може би не е удобен, а разпуснат. В твърде разпуснатите дрехи понякога се губи женствеността.

Но всъщност и за това не пиша! Един коментар под видеото, написан от някоя си Fanya, ми направи силно впечатление и съм напълно съгласна с нея.

Тя споделя мнението си, че е съгласна с цитата от Ана в друг аспект. Модата е неудобна, но не неудобна за носене, а неудобна в смисъл на възприемане. Модата (и то не в смисъла на дрехите, които нося, когато отивам да хвърля боклука) има силата да те изкара от зоната ти на комфорт. Предполагам всички знаят какво е зона на комфорт – това е кръга от даден начин на живот, в който се чувстваш комфортно, сигурно, не предприемаш никакви рискове, няма никаква промяна.

Истината е, че всеки успех в живота се постига с излизане от зоната на комфорт, т.е. да поемеш риск и да преодоляваш страховете си. Ако искаш да имаш социален живот, трябва да излезеш от вкъщи, да преодолееш страха си от отхвърляне. Ако искаш да получиш добро образование, трябва да се явиш на изпит, независимо колко се ужасяваш от провал. Същото е и с модата. Ако искаш да изразиш себе си чрез облеклото, независимо дали това означава щампа еднорози с понички на рогата, трябва да преодолееш страха си от унижение и неприемане.

Напр. зоната ти на комфорт може да са неутралните цветове, а ще излезеш от нея като пробваш например color blocking.

comfortz

Най-важното е човек да се научи да експериментира и да не се страхува от неуспехите. Може да се окаже, че примерно тези хора, с които си се запознал, не са твоите хора. По същия начин може да се окаже, че color blocking-а просто не е за теб. Тогава пробваш нещо друго, каквото си поискаш. Може неутралните цветове да са твоето нещо, ако ги носиш, защото искаш и така го чувстваш, а не защото се страхуваш и тайно мечтаеш за по-крещяща визия, плакнейки очи по streetstyle блогове. В крайна сметка това са просто дрехи! И да се облечеш веднъж-дваж като идиот, дори да имаш цял такъв период, какво от това? Нищо! Трупаш опит и весели снимки.

comfortzone

Илюстрация: http://www.creativedreamincubator.com/

Разбира се, човек винаги намира някакво звучащо съвсем логично и обективно оправдание. Баща ми обича да казва, че проблемът на света е, че интелигентните хора винаги ще си измислят добре звучащо оправдание. Аз също го правя. Напр. с дрехите се оправдавам с пари, ситуация, каквото успея да измисля на момента. Имам един красноречив случай. Попаднах в едно списание на една гривна на Милко Бояров. Излежавах се на плажа, видях я и си казах, че ще е моя! Не мирясах, докато не се сдобих с нея. Купих си я миналото лято. Ами, познайте, още не съм я носила. Била неподходяща, щели да ми се смеят, какво ли не измислих. Седи си тука на рафта, вадя я да гледам понякога и да й се любувам, пък пак я прибера. Е, защо я правя тая глупост? Защото не искам да изляза от зоната си на комфорт, в която бозавите тенекии са по-приемливи.

В тази връзка се сетих защо харесвам спорта и дисциплината – защото там място за оправдания няма. Тренираш, правиш го, постигаш успех. Намираш си оправдания, не го правиш, дъниш се. Има един лаф :

424656_10152039832020114_169815251_n

Има три причини да не се явиш на тренировка:

1. Умрял си.

2. Разболял си се и си умрял.

3. Убили са те.

Та смятам, че същите са причините да не бъдеш себе си!

Да излезеш от зоната си на комфорт не означава да се чувстваш неудобно. Означава да увеличиш зоната си на комфорт – да се чувстваш ОК в повече ситуации. Това е акт на антиконформизъм – да ти е кеф, независимо какво мислят хората със зона на комфорт колкото грахово зърно.

andrej

Той със сигурност вече веднъж е излязъл от зоната на комфорт. Аз писах за него.

Цаката е може би да не ти пука. Разбира се, наблюденията показват, че голям процент от – да ги наречем – “обличащите се странно” се интересуват от чуждото мнение и даже се кефят на отрицателното такова, търсят реакцията. Къде е границата между това да си самоцелно екстравагантен и да изразяваш себе си? Ама няма никакво значение къде е!!! Щом на някой му харесва да всява смут и да кара хората да се обръщат след него по улиците, нека бъде така! Всеки е свободен да се облича както си поиска.

tumblr_m9wof0gday1qm1lg4o1_500

http://the-p-e-r-f-e-c-t-outfit.tumblr.com/

Да излезеш от модната си зона на комфорт не означава непременно да се обличаш “странно”, а да се обличаш така, както искаш, независимо какво ще рече това.

Та в заключение. Да, модата е нещо некомфортно, неудобно за масовото мнение. Обикновено когато е комфортна, вече не е мода. Вече е просто униформа на поредната овца от стадото. Може за някой модата да не е неговото нещо и да му е все тая дали ще е поредната овца от стадото на външен вид. Има си човекът други начини за себеизразяване, оставяме го да си се себеизразява както иска! Пиша обаче този пост за друг тип хора – за тези, за които модата е тяхното нещо, но твърде много се притесняват. Да не ви пука! Красотата на света е в разнообразието.

credit: снимката на Ана, водещата горе - http://www.torontolife.com/

Няма коментари :

Публикуване на коментар