вторник, 10 април 2012 г.

Раф Симънс в Диор. Dafuq?

Разгеле! След една година чуденки в Dior най-накрая назначиха нов дизайнер, след като Джон Галиано беше уволнен поради пиянска грешка, и това е Раф Симънс. Въпреки че беше спрегнато на практика абсолютно всяко име на дизайнер от A-листата. Fashionista имат прекрасна статия тип гайд : The Dior Rumors: A Complete Guide по въпроса.

Честно казано хем съм изненадана, хем не. Хем съм “за”, хем съм “против”. Не виждам нищо общо между Раф Симънс и Диор. Не ме разбирайте погрешно – харесвам колекциите му за Jil Sander, но не ги обожавам. Нещо, което не мога да кажа за Диор, където обикновено оставам без дъх. Разбира се, тук е мястото на една вметка. Напълно възможно е Раф Симънс да е бил творчески ограничен в Jil Sander. Пишейки тази статия, разглеждам негови колекции и дрехите наистина ми се струват изпипани от гледна точка на шиваческите умения. Прекрасни силуети, прекрасна кройка. Създадени са тялото на истински жени.

Дали обаче това ще е достатъчно за haute couture на Диор? Ами скоро ще разберем, защото такава колекция готви Раф Симънс за юли. Диор не подчертава, не нашепва, направо крещи “ЖЕНСТВЕНОСТ!!” Симънс казва, че ще търси вдъхновение от Диор от 20те. Звучи прекрасно и му пожелавам успех!

Между другото Раф определено, ъм, trendsetter. Той наложи супер популярния в момента peplum. Идея си нямам на български какво е това, ама това дето на кръста се разперва. Това е прочутият модел на Jil Sander:

Та това определено е добро качество за един дизайнер. Проблемът му обаче е, че май финансово не е толкова успешен.

Обаче натрапчиво ме преследва чувството, че Раф Симънс застава начело на Диор просто защото а) всички други отказаха и б) той беше уволнен от Jil Sander, та нямаше друг избор. Аз лично виждах Рикардо Тиши или Албер Елбаз като дизайнери на Диор. Марк Джейкъбс също. Но те отказаха. Това принуди Диор да търси нестандартни избори, ама и те не се получиха. И не мога да избягам от мисълта – какво щеше да е, ако Александър МакКуин беше жив?

Абе да му е честито на Раф. Това е сигурно най-високото стъпало, на което може да стъпи един дизайнер. А дано се справи и да плакнем очи по Диор!

пс: Малко ми е тъжно за Бил Гейтън. Човекът прави добри неща, очевидно вече не е първа младост и явно никога няма да излезе от сянката на останалите.

2 коментара :

  1. Ха, ето една статия, която напълно съвпада и с моето мнение, ама все едно си ми прочела мислите. Галиано никога няма да бъде заменен напълно, който и да застане на поста му. Надявам се Раф да ни изненада, или поне да ни остави с приятни впечатления от първата си колекция. Вдъхновение от 20-те ми звучи интересно, с нетърпение ще чакам да дойде юли :)

    ОтговорИзтриване
  2. Галиано е безспорен гений и според мен отново ще го видим... някъде. Мисля, че модният свят би изгубил ужасно много, ако той не твори.

    ОтговорИзтриване