сряда, 31 август 2011 г.

I’m confused–море от социални мрежи

От известно време  се опитвам да се оправя с купищата социални мрежи или с други думи – как да следя “мойте” си хора. И тъкмо когато си мислех, че съм успяла… отново изпадах в жестока обърквация. Кое първо? Кой къде? И каква по дяволите е разликата? Това къде да го напиша – в Скайп настроението, във Фейсбук или Туитър? Наистина нямам представа!

Нека разгледам въпроса с прочутото следене на хора. За мен все още предпочитаният вариант е RSS (Google Reader). Само че примерно някои прекрасни мадами нямат RSS (Киара от The Blonde Salad), тогава решавам да я следя в Blog Lovin’.

Чудесно, ама от Blog Lovin’' ме убеждават, че видиш ли няма да е лошо да следя още няколко човека. Реших да следвам Тави там, тъй като честно казано хич не я харесвам, но блогът й е важен. И решавам в Blog Lovin’ да запратя тези блогове, които искам да отварям по-рядко.

Междувременно обаче попадам във втората вселена – personal style. Така и не разбрах защо Chictopia и Lookbook.nu съществуват отделно. Едни и същи хора са. Омръзна ми да отварям рийдъра си – виждам личния блог на някого, после пак него в chictopia, после пак в lookbook.nu, после се изказва по въпроса и във фейсбук и, за щастие, съм имала достатъчно акъл да не го следвам в Туитър, защото това ще ме довърши.

А, да не говорим за цялата тази работа Google Friend Connect. Слава богу, оказа се, че ги адва към Google Reader-а. Така де, преглътвам факта, че вече някои блогове се дублират в рийдъра. Ама като ги поразпределиш всичко се нарежда.

После пък за да е още по-яко се появи Google+. Седях с профил там известно време и след това го изтрих.

Сега осъзнавам колко се радвам, че MySpace умря – поне едно нещо ми се спестява!

Представям си типичния рутин на един personal style блогър.

  1. Часове ровене за вдъхновение.
  2. Self-stylist
  3. Снимаш
  4. Редактираш снимките
  5. Пускаш пост
  6. Споделяш го във Facebook и Twitter
  7. Адваш го към lookbook.nu и Chictopia
  8. Разписваш се в папка Personal style в tFS
  9. Воаля! Вече целият свят знае какво си носил днес!

И това е като пропускам Youtube, Flickr, Stumble Upon, Bebo, Delicious, Digg, Orkut, Reddit, Tumblr + Svejo за нас…

За това, разбира се, блогърите нямат никаква вина. Осъзнавам, че някои хора предпочитат фейса, други птичката, а целта на един блогър е да достигне до всички.

Но сериозно аз вече съм тотално объркана. Кое да постна във фейсбук и кое в туитър? Има ли някакво правило? Ако пускам едно и също, за какво им е на хората да ме следят навсякъде като ще е едно и също? А защо аз да ги следя като ще е едно и също? Колко време на ден губя преглеждайки всичко това?

Объркана съм. Чувствам се безпомощна пред лицето на социалните мрежи.

3 коментара :

  1. Много добър пост!Радвам се, че не съм единствената, която лудва покрай тия социални мрежи. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Разсмя ме от душа! Много добре си го описала, на 100% процента. Припознах се вътре. :) Признавам си, че аз спазвам всичките, без 1 и 8. А 7-много рядко, така че може и него да не броим. ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо смятах да си правя профил в lookbook и chictopia...отказа ме :D

    ОтговорИзтриване