неделя, 19 декември 2010 г.

Карин Ройтфелд напуска Vogue Paris

Вече е официално – Карин Ройтфелд, главната редакторка на Vogue Paris, напуска поста след 10 години работа в изданието –>> официалното обявление.

Това безспорно е новина, но не е и абсолютно шокираща. От доста време се говори за оттеглянето на Ана Уинтур, а името на Карин бе сред най-спряганите да заема поста. Ето защо като една от най-допусканите версии до момента е, че именно това се случва. Но, честно казано, изненадана съм. Знаете, такива клюки си вървят нон-стоп и отдавна никой не им обръща внимание…

 

Съществуват обаче дооста солидни съмнение относно смяната на Ана с Карин. На първо място изобщо цялото “управление” на Карин само по себе си е по-скоро благоприятно стечение на обстоятелствата, отколкото голямата й мечта. През пролетта на 2008 “New York” публикува доста обширна статия за нея. Вътре четем:

“Най-доброто ми качество е да бъде стилист. Никога не съм мислила за настоящата си кариера, тази голяма работа. Никога не съм искала да бъда това, което съм днес, и няма да умра на тази позиция.” Тя винаги е намирала идеята за офис с врата, където се очаква да бъде всеки ден (или поне на телефона) за доста неприятна. Всичко, което винаги е искала, е да бъде заобиколена от привлекателни хора и много скъпи дрехи.

“Не съм бизнес момиче. Никога няма и да бъда, но ще кажа – например за Ана Уинтур – че уважавам успелите хора, обичам успешните начинания. Но това е наистина американско”.

Да, наистина звучи като американска мечта. А Карин е французойка до мозъка на костите си (нищо, че баща й е украинец). Тя носи европейски дух. На нейните корици не се появяват знаменитости, каквито греят от Vogue US. И, Господи, дано така си остане! Важно е за Vogue да запази духа си. Да остане модно, а не лайфстайл списание. Карин не преследва американската мечта. Да, наслаждава се на успеха. Лошо няма. Върши си добре работата, защо пък не? Но в никакъв случай не е обсебена от идеята за него. Това е нещо, което вероятно един американец трудно ще разбере, но един европеец – да. Тъжно е обаче, че с времето това започва да се променя, ноо това е съвсем друга тема. Всъщност следният цитат от Карин е доста показателен:

“Всички се борим да бъдем политически коректни във френския Vogue, но това е все по-трудно. Не можеш да снимаш хора, които пушат, не можеш да показваш ръцете, не можеш да снимаш малки момичета, защото в днешно време всеки е много загрижен да няма проблеми със закона. Всичко, което правим, е като ходене на токчета върху лед, а това е доста трудно.”

Така че вероятността Карин да оглави ново списание, независимо дали става дума за Vogue US или каквото и да било, според мен е малка. Тя просто не чувства тази професия като свое призвание. Най-логично звучи да се отдаде на работа с дългогодишния си приятел Том Форд. Все пак мистър Форд току-що се завърна и то със специален брой за Vogue Paris.

Междувременно висящ остава въпросът – кой ще замести Карин? Тя ще е на поста си до края на януари, а последният брой, излязъл под нейно ръководство, ще бъде Март 2011.

Еманюел Алт

Най-спрягано е името на Еманюел Алт, която е дясната ръка на Карин. Другото име, което сериозно се разнася от уста на уста, е това на Анна Дело Русо. Знаем, че тя нещо като … хм… хит. Изключително успешна, моден феномен. Въпросът е – биха ли рискували с нея? Всеизвестно е, че в последно време Vogue Paris е малко еднообразно. Анна със сигурност ще внесе революционни идеи, но дали френската аудитория ще е готова за тях?

София Неофито-Апостолу (фамилията не знам точно как е)  наскоро напусна позицията си в Harper’s Bazaar, така че също е възможна. Грейс Кодингтън също често се споменава, но в моите очи не е вариант.

За мен с голям шанс е Джована Баталия. Тя вече не е част от L'Uomo Vogue и освен това засне първата си сесия за Vogue Paris. Освен това е приятелка на сина на Карин – Владимир Рестън-Ройтфелд.

Като цяло новината все пак и остава болезнена, но си има своите добри страни – време е за глътка свеж въздух! Изобщо! Алена Долецка, глава на Vogue Russia, също се оттегли. Между другото юбилейният брой на френския Vogue беше за 90годишнина – леко странно, но вече е обяснимо. През март 2011 Александра Шулман ще пусне юбилейния брой за 20тата си годишнина на върха на Vogue UK, така че… всичко е възможно! За мен е крайно време за доста рокади. 20 години някак ми звучи множко за подобен пост.

Пък и кой знае – може би Баленсиага ще се върне на страниците на VP.

@ Vogue.fr – Карин Ройтфелд в 50 снимки

@ Vogue.fr – Официално съобщение

@ Telegraph.co.uk – Кой може да замести Карин?

2 коментара :

  1. Почти съм сигурна, че няма да оглави американския Вог, да започва отново да гради репутация, имидж, стил в общество,за което ще е необходима още по-висока политическа коректност...Мисля, че и липсва свободата на изразяване и творческото начало, а точно такова ще и предложи Том Форд.
    Надявам се силно да я замести Емануел Алт, останалите спрягани имена, може би с изключение на Джована, ще отнемат от магията на Вог Париж.

    ОтговорИзтриване
  2. И най-вероятно си права, защото в последствие излязоха още гадости наяве. В момента се твърди, че Карин е уволнена, защото LVMH са били недоволни от малкото си позиции в декемврийския брой. Отделно цялата работа с Белаансиага и още, и още... Карин лази по нервите на дооста хора.
    А иначе мисля, че Еманюел няма нужните качества. Макар че съм с двете ръце и двата крака за нея, ако слуховете за Даря Жукова са верни. :/

    ОтговорИзтриване